Miskolcon a külföldiek cement-monopóliuma a tét (Holcim a tatárjárás szinonimája)Miskolcon a külföldiek cement-
monopóliuma a tét
Holcim a tatárjárás szinonimája


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara állásfoglalása szerint: „Véget kell vetni a jövedelmek kiáramlásának!”:

A privatizáció során számos állami monopóliumból külföldiek magán monopóliuma lett, s az így kialakult erőfölényt kihasználva jelentős mennyiségű pénzt szivattyúznak ki az országból. Számításaink szerint csak az elmúlt tíz évben 11.483 milliárd forint, vagyis évente átlagosan több mint ezeregyszáz milliárd forint extraprofit hagyta el az országot. S ebben még nincs benne az az összeg, amely a külföldi anyavállalat és a hazai leány közötti közvetlen és közvetett ügyletek révén adózatlanul hagyta el az országot.

A cementiparban a helyzet még ennél is rosszabb, mert a monopolhelyzetet nem csak országos, de regionális szinten építették ki.

A külföldiek cement-monopóliumának végét fogja jelenteni, amikor a Schmidheiny - Holcim konszernnek vissza kell adnia a Magyar Cement Kft. részére a volt Hejőcsabai Cement- és Mészipari Rt. (HCM Rt.) vagyonából a magyarokat megillető 56,99 % tulajdonrészt, továbbá a magyarok kizárólagos tulajdonát képező, a termeléshez szükséges összes ingatlant és mindezekkel a gyár irányítását. Ezen túlmenően Schmidheiny úréknak kártérítést kell fizetnie a Magyar Cement Kft. részére a gyár 17 éves ellenszolgáltatás nélküli használatáért.

Magyar Cement Kft. álláspontja szerint vissza kell adni amit elloptak és el kell számolni.

Magyar Cement Kft. a követelését arra alapozza, hogy

  • a Fővárosi Ítélőtábla 2004. október 22-én 16.Gf.42.195/2003/15-II. számon hozott jogerős ítélete szerint a Magyar Cement Kft. tulajdonát képező többségi HCM Rt. részvényeket jogszabálysértően tulajdonították el. Az ezzel okozott kárért a részvényszerzési tranzakcióban részt vevők (alperesek: a svájci Schmidheiny - Holcim konszern anyavállalat, annak panamai, jersey szigeteki és maláj off shore cégei és további más bejegyzésű cégei, valamint az Erste Bank Zrt.) teljes körű és egyetemleges felelősséggel tartoznak
     
  • a Fővárosi Ítélőtábla 2010. április 9-én 14.Gf.40.414/2009/24. számon hozott jogerős részítélete szerint a volt HCM Rt. termeléshez szükséges földterületi, bánya, épület és építmény ingatlanjai, nagy értékű termelő berendezései és a mindezekkel alkotórészi vagy tartozéki kapcsolatban álló eszközök tulajdonosa a Magyar Cement Kft. Ezeken tulajdonjogot a Holcim Hungária Zrt. nem szerezhet.


Zürich, 2011. május 30.


Dr. Kálmán János

ügyvezető

a tulajdonosok képviselője